Agrianna Ékszer Webáruház

Ékszertisztítás otthon

Különböző módszerek vannak az arany, ezüst és egyéb fémből készült ékszerek tisztítására. Ám van néhány alapvető irányelv, melyek minden esetben hasznosak lehetnek:


- Úszásnál vegyük le az ékszert. A sós víz vagy a klóros uszodavíz nem tesz igazán jót egyik fémnek sem – hogy a gyöngyökről, féldrágakövekről, cirkóniáról ne is szóljunk.
- Naptej vagy testápoló esetében is érdemes levenni az adott bőrfelülettel érintkező ékszert, mert a sűrű krémek lerakódhatnak az apró résekben, részletekben, melyeket később nehezebb kitisztítani.
- Takarításnál, fürdésnél, kézkrémezésnél ugyancsak ajánlott előbb levenni a gyűrűket, karkötőket.
- Nagyobb, lógós fülbevalókat általában érdemes kivenni sportolás előtt, ugyanis ezek könnyen beleakadhatnak a hajunkba, ruhánkba. Nem csak sérüléseket lehet így szerezni, hanem az ékszereink is károsodhatnak.
- Ha nem külön tálkában tisztítod az ékszereidet, a legjobb egy nagyobb szűrőbe tenni őket – így még véletlenül se fognak leúszni a lefolyón vagy úgy beakadni, hogy nem lehet kivenni őket… (Esetleg dugaszold be a mosogatót. :) )
- Ha drágább, valóban értékes ékszerről van szó, azt javasoljuk, ne nagyon kísérletezz otthon – inkább vidd el hivatásos ékszerészhez, aki tökéletesen, biztonságosan meg tudja tisztítani.

 

Rengeteg különböző ékszertisztító folyadékot és pasztát lehet már kapni – de szerencsére a legtöbb esetben erre nincsen szükség. Egyszerű, minden háztartásban fellelhető anyagokkal is szuper eredményeket lehet elérni. 

Arra nagyon érdemes odafigyelni, hogy ha egy ékszer aranyozott vagy ezüstözött, de más fém az alapja, akkor ne nagyon sikáljuk fogkefével vagy dörgöljük túl erősen, mert lekophat a bevonat. 

Arany ékszer tisztítása

Arany ékszereket meglehetősen egyszerű tisztítani. Nem kell hozzá más, csak egy pár csepp mosogatószer és egy tálka meleg víz. (Drágaköves arany ékszereknél kerüljük a forró vizet – nem tesz jót a köveknek!) Áztassuk be arany ékszereinket ebbe a keverékbe 15-20 percre, majd gyöngéden sikáljuk meg őket egy puha fogkefével, öblítsük le, és hagyjuk őket egy törülközőn megszáradni.

Gyönyörű arany fülbevalókhoz kattintson ide

Ezüst ékszer tisztítása

Az ezüst, ha hosszabb ideig levegővel érintkezik, sötétedni kezd, ezért a legrosszabb, amit ezüst ékszereinkkel tehetünk az, ha sokáig viseletlenül állni hagyjuk őket valahol. Minél többet hordjuk őket, annál lassabban sötétednek be, és annál fényesebbek lesznek. 

Rengetegféle ezüst tisztító folyadékot, masszát és kendőt lehet ma már kapni. Vannak, amelyek gyors tisztításhoz a legjobbak, és vannak, amelyek azt ígérik, hogy az ezüst nem fog visszasötétedni még jó ideig. Ha több ékszert szeretnél egyszerre tisztítani, nézz körül online vagy kérd ki egy ékszerész tanácsát. 

Egy egyszerű trükk, amit otthon is könnyen kipróbálhatsz: Önts két pohár forró vizet egy tálba, és keverj el benne egy evőkanál sót, majd tegyél a vízbe néhány darabka alumínium fóliát. Tedd bele a tisztítani kívánt ezüstöt – és figyeld meg, ahogyan ismét csillogni kezd! Öblítsd le, szárítsd meg egy törülközőn, és készen is vagy!

 

Cirkóniás ékszer tisztítása

A cirkónia kövek mesterséges gyémántok, melyek kinézetre nagyon hasonlítanak a valódi gyémántra, ám jóval megfizethetőbbek. Cirkóniát tisztítani meglehetősen egyszerű: áztasd be az ékszert egy kis langyos szappanos vagy mosogatószeres vízbe, majd 10-15 perc múlva nagyon óvatosan dörgöld át egy puha fogkefével. Öblítsd le és szárítsd meg.

 

Borostyános és féldrágaköves ékszer tisztítása

A borostyánok és féldrágakövek nem szeretik a forró vizet, úgyhogy ezeknek a tisztításánál figyelj, hogy a víz hőmérséklete mindig langyos legyen. 15-20 perces mosogatószeres vízben való áztatás után óvatosan tisztogasd meg őket egy puha fogkefével, öblítsd le, és hagyd megszáradni egy törülközőn vagy tiszta konyharuhán.

 

Baba és gyermek ékszer tárolása és tisztítása

Ugyanazok a szabályok vonatkoznak a baba és gyermek ékszerek tárolására és tisztítására, mint a felnőtt ékszerekre. Ám babák ékszereinél még fontosabb, hogy mindig tisztán és rendben tartsuk őket. Egyrészt így tovább megmaradnak jó minőségben, biztonságosan, másrészt mindig higiénikusak lesznek – nem utolsó sorban pedig jó példát mutatunk gyermekünknek, aki így megtanulja, hogy ékszert hordani nem csak jó dolog, hanem megfelelő gondozással és odafigyeléssel sokáig ki is tartanak ezek az ékszerek.

 

Általános elv, hogy ha odafigyelünk ékszereink állapotára, akkor viszonylag ritkán kell nagyobb pucolásba fognunk – és így mindig ragyoghatunk! :)

Blog

Ballagási ajándék

Ballagási ajándék

Minden gyermek életében eljön az a mérföldkő, amikor lépésről lépésre elindul saját útján, felfedezve az élet végtelen lehetőségeit. 

Karácsonyi meglepetés

Karácsonyi meglepetés

A karácsonyi meglepetés hozzájárul az ünnepi időszak különleges hangulatához és az emberi kapcsolatok erősödéséhez. De nem csak másokkal kell törődnünk, hanem saját magunkkal is. 

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

A karácsonyi ajándék ötlet kiválasztásakor fontos figyelembe venni az ajándékozott férfi ízlését és preferenciáit. Az ékszer több okból is kiváló választás lehet:

Még több cikkhez Kattints ide
Kérem várjon....
Kérem várjon
Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok
Irány a pénztár Pénztár