Agrianna Ékszer Webáruház

Fémjelek

MI A FÉMJEL?

A fémjel egy hivatalos, kötelező pecsét, melyet nemesfém tárgyakba, ékszerekbe ütnek azért, hogy a nemesfém tartalmat bizonyítsák. Ezt Magyarországon a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Igazgatóság végzi. 

Minden Magyarországon készült arany, ezüst vagy platina tárgyat hitelesíttetni kell. (Mint minden szabály alól, ez alól is vannak kivételek, melyeket a lapon legörgetve nézhetsz meg.) 

Az arany ékszernek minimum 1 gramm aranyat, az ezüstnek minimum 2 gramm ezüstöt kell tartalmaznia ahhoz, hogy szükségessé váljon a fémjel beütése. 

A külföldről behozott ékszereket is fémjeleztetni kell. Ez az ún. behozatali fémjel, és a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Igazgatóság ütheti be.


FÉMJELEK KÜLÖNBÖZŐ IDŐKBEN

A fémjelek meglepően sokat változtak az idők során. Mivel itt túl hosszú lenne mindent felsorolni és illusztrálni, keresd fel a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Igazgatóság hivatalos honlapját. Itt minden magyar és külföldről behozott nemesfém tárgy fémjeleit megtalálod! 

A legújabb, 2016-tól érvényes fémjelek jelölései:

Mivel a fémjelek sokat változtak az idők során, gyakran könnyű meghatározni egy-egy ékszer korát a beütött jel alapján. (Előfordulhat, hogy olyan antik, örökölt ékszerünk van, amelyben még nincsen fémjel. Ha nem tudjuk a korát és nem vagyunk biztosak az összetételében, kérjük ki szakképzett ékszerész tanácsát, aki segíteni tud mindkettő meghatározásában.)


HAMIS FÉMJELEK, HAMIS ÉKSZEREK

Mint minden mást, a drága, valódi aranyból, ezüstből vagy platinából készült ékszereket is hamisítják. 

Ennek egyik módja az, hogy magát az ékszert más fémekből, ötvözetekből készítik, majd bevonják egy vékony réteg nemesfémmel. Nagyon sok bizsu készül így, de ezekben az esetekben – remélhetőleg – tudjuk, hogy bizsuról van szó.

Amikor egy ilyen ékszert valódiként adnak el, akkor az már hamisítvány.

Ilyen esetekben gyakran használnak hamis fémjeleket. Ha nagyító nélkül nézzük meg az ékszert, akkor annyit látunk, hogy van benne fémjel – és megnyugszunk, hogy valóban valódi. Igen ám, de a fémjelet magát is lehet hamisítani! Ezért mindig alaposan vizsgáljuk meg az ékszert is, a fémjelet is.

 

Ha külföldön járunk, és bazárban, eldugott boltocskákban szeretnénk ékszert vásárolni, szánjunk az áhított példány alapos megvizsgálására néhány percet. Akár merészkedjünk odáig, hogy kölcsönkérünk egy nagyítót az eladótól – ha komolyan gondolja az ékszerek eladását, biztos, hogy lesz neki! 

Ha a következő fémjeleket látjuk az ékszerben, akkor gyanakodhatunk, hogy hamisított, és a nemesfém csak bevonat: 585, 750, 14K, 18K. 

 

MIÉRT FONTOS, HOGY HITELES FÉMJELLEL ELLÁTOTT ÉKSZERT VÁSÁROLJUNK?

Két dolog miatt fontos, hogy hiteles ékszert vásároljunk: 

Az egyik természetesen az ár. Semmi gond nincsen azzal, ha megtetszik egy bizsu és hordani szeretnénk – viszont ne fizessünk ki érte egy kisebb vagyont feleslegesen. 

A másik a fémallergia kialakulásának lehetősége, melyre bizsuk túl gyakori hordásánál sajnos igen magasak az esélyek. A bizsuk nagyon gyakran nikkelből vagy nikkel ötvözetből készülnek. Viselés közben a nagyon vékony nemesfém réteg lekopik, és a bőr érintkezésbe kerül a nikkellel. A nikkel az egyik legjobban allergizáló fém. Nem is kell, hogy bejusson a szervezetbe, elég, ha a bőrrel túl sokáig érintkezik – és máris jó úton vagyunk az életünk végéig tartó, gyógyíthatatlan fémallergia kialakulása felé. 

A fémallergiáról már írtunk egy remek és informatív cikket, úgyhogy itt olvashatsz róla bővebben.
 

BABA ÉKSZEREK ÉS A FÉMJELEK

Ha babának, kisgyermeknek keresünk ékszert, különösen fontos, hogy a fémjelekre figyeljünk. Ahogyan már írtuk, az olcsóbb bizsuk gyakran arany- vagy ezüst bevonatú nikkelből készült darabok. A kisgyermekek sokkal érzékenyebbek, és ha babakorban kialakul a fémallergia, akkor azzal a gyermek egész életében együtt kell, hogy éljen. 

Hiába drágább egy valódi, hiteles, jó minőségű ékszer – ha hosszú távban gondolkozunk, mindenképpen jobb döntés. Már csak gyermekünk egészsége miatt is!

 

 

Reméljük, hogy cikkünk érdekes és hasznos volt. Ha szeretnél további, hasonlóan érdekes és hasznos cikkeket olvasni ékszerekkel, fémekkel, és ékszerdivattal kapcsolatban, nézz körül itt!

Blog

Ballagási ajándék

Ballagási ajándék

Minden gyermek életében eljön az a mérföldkő, amikor lépésről lépésre elindul saját útján, felfedezve az élet végtelen lehetőségeit. 

Karácsonyi meglepetés

Karácsonyi meglepetés

A karácsonyi meglepetés hozzájárul az ünnepi időszak különleges hangulatához és az emberi kapcsolatok erősödéséhez. De nem csak másokkal kell törődnünk, hanem saját magunkkal is. 

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

A karácsonyi ajándék ötlet kiválasztásakor fontos figyelembe venni az ajándékozott férfi ízlését és preferenciáit. Az ékszer több okból is kiváló választás lehet:

Még több cikkhez Kattints ide
Kérem várjon....
Kérem várjon
Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok
Irány a pénztár Pénztár