Agrianna Ékszer Webáruház

Fémallergia

A fémallergia nem feltétlenül jelentkezik gyermekkorban, bármikor kialakulhat, ezért arra gondoltunk, hogy ebben a blog posztban megosztunk veletek néhány tényt és tanácsot a témával kapcsolatban.

 

KIALAKULÁSA

Fontos észben tartani, hogy fémallergia nem csak ékszerek viselése következtében alakulhat ki. További kiváltó okok lehetnek bizonyos gyógyszerek, fogászati és egyéb implantátumok, illetve vannak szakmák, melyekben az ember ki van téve olyan fém vagy fém vegyületek gyakori kontaktusának, mely allergiát okozhat (például elektronikai cikkek gyártása, festékgyártás).

Minél többet és többféle módon vagyunk kitéve fémekkel való érintkezésnek, annál nagyobb a valószínűsége a fémallergia kialakulásának. 

Persze ez nem jelenti azt, hogy azonnal szabaduljunk meg mindentől, ami fémből van, és dobáljuk el az ékszereinket – hanem azt, hogy figyeljünk oda a részletekre, és főleg: figyeljünk a testünk reakcióira.

MELYIK FÉMEK OKOZHATNAK ALLERGIÁT?

Rengeteg különböző fém okozhat allergiát, sőt, az is előfordulhat, hogy két fém reakcióba lép egymással a szervezetben, és együttessen váltják ki a tüneteket (például a nikkel keresztallergiát okozhat egy csomó más fémmel együtt: palládiummal, rézzel, krómmal, platinával, stb.). 

Az ékszergyártásban használt főbb fémek, melyek allergiát okozhatnak:

-          Nikkel

-          Palládium

-          Arany (főleg egészségügyi beavatkozások, speciális kezelések folytán)

Fontos megemlíteni, hogy a nem megbízható forrásból származó ékszerek (bizsuk) sajnos a mai napig nagyon gyakran tartalmaznak olyan egyéb fémeket és ötvözeteket, amelyek nem csak, hogy allergiát válthatnak ki, hanem olykor egyenesen mérgezőek is lehetnek (például kadmium, kobalt, higany). Különösen figyeljünk a festett ékszerekre, mert sokszor magában a festékben vannak a fémek!

 

TÜNETEI

A tünetek főleg a bőrön szoktak jelentkezni a következő formákban:

-          Pirosodás

-          Viszketés

-          Duzzanat

-          Hámlás

-          Berepedezett bőr

-          Gyulladás 

Általában ott jelentkeznek a tünetek, ahol a fém a bőrrel érintkezik, de ha az adott tárgy kontaktusa nem szűnik meg a bőrrel (vagy netán egyéb tényezők is szerepet játszanak, például gyógyszerek), akkor a testen máshol is megjelenhetnek ezek a reakciók.

 

TESZTELÉSE

A fémallergia kimutatására két alapvető módszer létezik. 

Az egyik vizsgálathoz vérvétel szükséges, melyet limfocita-transzformációs tesztnek hívnak. 

A másik vizsgálat az ún. epicután teszt, melynek során a hátra felragasztanak egy speciális tapaszt, mely fémeket és különböző fém vegyületeket tartalmaz, és megnézik, hogy melyik vált ki allergiás reakciót. 

Illetve marad még a kevésbé megbízható, ám bizonyos mértékig valószínűleg hatékony teszt: a józan paraszti ész. Ennek alkalmazása során egyszerűen megfigyeljük, hogy milyen fajta fémre reagálunk, és mit hordhatunk biztonságosan. Ám ezt csak enyhe tünetek esetében javasoljuk – minden más esetben, hosszabb távban gondolkodva valószínűleg megéri egy pontos orvosi teszt elvégeztetése!

 

KEZELÉSE

A fémallergiákat mai tudásunk szerint nem tudják kezelni, és sajnos ez a fajta allergia nem olyan, amit ki lehet nőni. A legjobb megelőzési módszer az adott fém elkerülése. 

Szerencsére ékszerek esetében ez jóval könnyebb, mint mondjuk egy fogászati beavatkozás vagy implantátum-csere esetében. 

Ha már jelentkeztek a tünetek, fontos, hogy azonnal eltávolítsuk az ékszert, mely az egész kalamajkát okozta. Gyógyszertárban kapható krémekkel enyhíthető a viszkető, égő érzés, sőt, a gyulladás is. 

Egy darabig ne viseljünk ékszert, várjuk meg, amíg elmúlnak a tünetek. Később óvatosan kísérletezzünk más fémből készült ékszerrel, esetleg előbb csak néhány órára, és figyeljük a reakciókat. 

Ha úgy tűnik, hogy másik fémet biztonsággal hordhatunk, tegyünk így – ám mi erősen javasolnánk egy orvos felkeresését és egy fémallergia teszt elvégeztetését. Jobb tudni, hogy pontosan mivel állunk szemben, és hogy pontosan mire vagyunk érzékenyek – nem csak ékszerviselési, hanem egészségügyi szempontból is.

 

ÉKSZEREK VISELÉSE FÉMALLERGIA ESETÉN

Szerencsére ma már rengeteg olyan gyönyörű ékszerből lehet válogatni, amit fémallergiások is hordhatnak. Ehhez persze fontos tudni, hogy pontosan mire vagyunk érzékenyek. 

Ha nincs is fémallergiánk, akkor is érdemes jó minőségű, megbízható helyről származó ékszereket választani. Lehet, hogy ha egy bizsu nagyon tetszik, akkor néha hordjuk 1-1 napig, de az ilyen olcsó ékszerek tartós viselése nem ajánlott. 

Ha kisgyermeknek választunk ékszert, legyünk különösen tudatosak. Gyönyörű arany és ezüst fülbevalókat lehet például kapni kislányok számára. Igaz ugyan, hogy egy jó minőségű arany baba fülbevaló drágább, mint egy bizsu, viszont ha gyermekünk egészségére gondolunk, mindenképpen megéri a befektetett pénz. Egyébként is, a babaékszereket jobb nem csereberélni naponta, hadd szokja meg a kicsi, hogy fülbevalót hord, és tanulja meg, hogy nem kell az ékszert állandóan piszkálni. Ezért ha kiválasztunk 1-2 valóban szép fülbevalót, azzal hosszabb távon mindenki jobban jár. 

Nagyobb gyermekek esetében is fontos a megfelelő ékszer kiválasztása. Ők már hordhatnak karkötőt, nyakláncot is, de fontos megtanítani nekik, hogy ne rágcsálják, ne szopogassák például a medálokat. 

A saját testünk tüneteit a legkönnyebb érzékelni, úgyhogy talán ebben az esetben kísérletezhetünk a legtöbbet. Jó minőségű, valódi nemesfémből készült ékszereinket bátran viselhetjük naponta, variálhatjuk, cserélhetjük őket. 

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a fémallergia kialakulása! Ha pedig mégis ilyesmivel van dolgunk, tünetmentesen is boldogan hordhatjuk gyönyörű, minőségi ékszereinket! :)

Blog

Ballagási ajándék

Ballagási ajándék

Minden gyermek életében eljön az a mérföldkő, amikor lépésről lépésre elindul saját útján, felfedezve az élet végtelen lehetőségeit. 

Karácsonyi meglepetés

Karácsonyi meglepetés

A karácsonyi meglepetés hozzájárul az ünnepi időszak különleges hangulatához és az emberi kapcsolatok erősödéséhez. De nem csak másokkal kell törődnünk, hanem saját magunkkal is. 

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

A karácsonyi ajándék ötlet kiválasztásakor fontos figyelembe venni az ajándékozott férfi ízlését és preferenciáit. Az ékszer több okból is kiváló választás lehet:

Még több cikkhez Kattints ide
Kérem várjon....
Kérem várjon
Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok
Irány a pénztár Pénztár