Agrianna Ékszer Webáruház

Mikor lövessük ki a kisbaba fülét?

Az örök nagy kérdés: mikor lövessük ki kislányunk fülét? Ahogyan az a legjobb témáknál lenni szokott, erről is nagyban megoszlanak a vélemények. Ebben a cikkünkben erre a kérdésre igyekszünk rávilágítani egy kicsit, körüljárni, és az egyes helyzetek előnyeire és hátrányaira rávilágítani, hogy mindenki felelősségteljes, tájékozott döntést hozhasson. 

BABA KORBAN?

Előnyei:
- A baba még annyira pici, hogy biztosan nem fog emlékezni a fájdalomra.
- Megszokja, hogy a fülbevaló mindig ott van a fülében, ezért nem fogja birizgálni, piszkálgatni, ami esetleg kieséshez, legrosszabb esetben lenyeléshez vezethet.
- Valóban nagyon szép kislány fülbevalókat lehet most már vásárolni, amitől a gyermek még aranyosabb, még bájosabb lesz – és ahogyan növekedik, egyre inkább királykisasszonynak érezheti magát! :)

Hátrányai:
- Ha később a nagylány vagy már felnőtt nő úgy dönt, hogy mégsem szeretne fülbevalót hordani, elképzelhető, hogy a gyermekkori lyuk nem nő be teljesen, és örökre meglátszik majd a nyoma.
- Mindenkinek joga van a saját teste felől dönteni. Ha az ő megkérdezése nélkül lyukakat készítünk egy gyermek testén, azzal ezt a szabadságát vesszük el.
- Érdemes föltennünk magunknak a kérdést: a nagyon kiskorban történő fülkilövetéssel gyermekünk későbbi érdekeit vagy a saját „hiúságunkat” szolgáljuk inkább?
- Lásd alább az „Aszimmetrikus végeredmény” címszó alatt.

 

MAJD Ő ELDÖNTI, HA NAGY LESZ?

Előnyei:
- Nem minden lány és nő szeret fülbevalót hordani.
- Az ő teste – az ő döntése.
- Nem feltétlenül jó azzal a tudattal felnőni, hogy ha „nincsen fülbevalód, nem is vagy igazi kislány” – ez egy igen veszedelmes út, aminek a fülbevaló nyilvánvalóan csak egy része. Ez az út és mentalitás sajnos később igen komoly személyiségfejlődési és önértékelési problémákhoz vezethet. Hagyni, hogy gyermekünk megtalálja önmagát és meghozhassa a saját döntéseit az egyik legnagyobb ajándék, amit adhatunk.

Hátrányai:
- Ha nagyobb korában lövik ki valaki fülét, akkor arra biztosan emlékezni fog, ahogyan a fájdalomra is (bár ez hamar elmúlik).
- Nyilván nem lesz fülbevaló a gyerekkori, babakori fotókon… 

 

FERTŐZÉSEK, ALLERGIA KIALAKULÁSA, ASZIMMETRIKUS VÉGEREDMÉNY?

Nem titok, hogy bármilyen seb keletkezik az emberi testen, fennáll a fertőzés veszélye. Ezt viszonylag könnyen orvosolhatjuk, ha a frissen kilőtt fülecskét valamilyen enyhébb fertőtlenítővel óvatosan kenegetjük, tisztán tartjuk azalatt a pár hét alatt, amíg begyógyul a seb. A fülbevaló rendszeres mozgatása is ajánlott, persze csak óvatosan. 

Az allergiás reakció kialakulásának veszélye akkor áll fenn, ha nem valódi ékszert, hanem olcsóbb bizsut használunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elsőre is a lehető legjobb minőségű, lehetőleg arany fülbevalót használjuk, és egészen addig ne cseréljük ki, amíg a lyukasztást végző szakember mondja (ez néhány hét szokott lenni). 

Aszimmetrikus végeredmény két esetben alakulhat ki:

Az egyik az, hogy a kislány már picit nagyobb a lyukasztásnál, és forgatja a fejét, izeg-mozog, mert meg van rémülve. Ilyenkor néha „félrecsúszik” az a lyuk a másikhoz képest. Talán a legjobb, amit tehetünk az, hogy ebbe a lyukba nem teszünk fülbevalót, hanem megvárjuk, amíg benő, és újból kiszúratjuk, immár szimmetrikusan. Ez ugyan extra tortúra mindenkinek, de mégis jobb, mint a felemás fülű kislány…

A másik ok az lehet, hogy az ember nem mindig szimmetrikusan nő – vagyis előfordulhat, hogy az egyik füle gyorsabban vagy máshogyan nő a kislánynak, főleg kisbaba korban, mint a másik. Ezért egyesek azt javasolják, hogy várjunk legalább 2 éves korig. Hogy ebben a helyzetben mi a legjobb, azt mindenki maga döntse el, hiszen nyilván nem lehet előre megjósolni a fülnövekedés mikéntjét és szimmetrikusságát…

 

MIRE FIGYELJÜNK?

Felnőtteknél is nagyon fontos, de gyermekeknél elengedhetetlen, hogy szakértő csinálja a füllyukasztást. Igyekezzünk olyan helyet keresni, ahol ellenőrizhetően megbízhatóak, ismerőseink ajánlották, és van tapasztalatuk babákkal! 

Nem mindegy, milyen az első fülbevaló! Arról már írtunk, hogy mindenképpen legyen jó minőségű, lehetőleg arany, de arról még nem, hogy milyen kapoccsal rendelkezzen. Bizony, ez nagyon fontos!

Olyannyira, hogy erről írtunk is egy remek cikket sok-sok részlettel és képpel, amit ide kattintva tudsz elolvasni. 

Egy másik igen érdekes cikkünkben pedig arról írtunk, hogy füllyukasztásnál érdemes odafigyelni az akupunktúrás pontokra, melyek az egész fület behálózzák. Egész testünk térképe megtalálható a fülön! 

 

KONKLÚZIÓ

Nyilván az, hogy ki mikor löveti ki kislánya fülét személyes kérdés – és a válasz is személyes lesz. A legjobb, amit tehetünk, hogy alaposan körüljárjuk a dolgot, informálódunk, és ezek alapján döntjük el, mit szeretnénk. 

És most egy kis reklám: nálunk kiemelkedő minőségű és szépségű baba és kislány fülbevalókat találhatsz! Webshopunkba folyamatosan érkeznek az új modellek, a régebbiek pedig megrendelhetőek. Úgyhogy ha már az ékszer kiválasztásánál tartotok, vagy csak inspirálódni szeretnél, akkor nézz körül arany és ezüst baba és kislány fülbevalóink között! :)

Blog

Ballagási ajándék

Ballagási ajándék

Minden gyermek életében eljön az a mérföldkő, amikor lépésről lépésre elindul saját útján, felfedezve az élet végtelen lehetőségeit. 

Karácsonyi meglepetés

Karácsonyi meglepetés

A karácsonyi meglepetés hozzájárul az ünnepi időszak különleges hangulatához és az emberi kapcsolatok erősödéséhez. De nem csak másokkal kell törődnünk, hanem saját magunkkal is. 

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

A karácsonyi ajándék ötlet kiválasztásakor fontos figyelembe venni az ajándékozott férfi ízlését és preferenciáit. Az ékszer több okból is kiváló választás lehet:

Még több cikkhez Kattints ide
Kérem várjon....
Kérem várjon
Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok
Irány a pénztár Pénztár