Agrianna Ékszer Webáruház

Fülbevaló kapcsok

VÉGRE FÖLLEBBENTJÜK A FÁTYLAT A FÜLBEVALÓ KAPCSOK FAJTÁINAK TITKAIRÓL 

Sokan és sokszor kérdeztek a fülbevaló kapcsokról: mik a főbb különbségek, mit lehet hordani sportolás közben is, melyikben lehet biztonságosan aludni, és melyik kapocs való babáknak és kisgyerekeknek? 

Ebben a rövid cikkben választ adunk minden kérdésedre!

 

A KÜLÖNBÖZŐ KAPCSOK

Az alábbi fajta fülbevaló kapcsok a legnépszerűbbek: 

Elől kapcsos, bébizáras vagy brezúrás: Főleg a baba és gyermek fülbevalókon használják. Az az előnye, hogy kialakítása miatt nem nagyon tud kiesni, és az apróságok sem tudják véletlenül kiszedni. Akár 0 éves kortól is használható!

Bepattintós vagy franciazár: Elterjedt, népszerű fajta, mely önmagába záródik. Rengeteg különböző fülbevalónál használják.

Stekkeres vagy bedugós: Ez talán a legelterjedtebb kapocs. Egészen apró fülbevalókon mindig ezt használják. A hátsó része, az ún. fékező általában fémből készül, néha szilikonból.

A stekkeres fülbevalónak van egy másik változata is: a csavaros vagy menetes zár. Ez annyiban különbözik, hogy a kis hátsó részt nem egyszerűen rá kell húzni a szárra, hanem rá kell csavarni. Ettől még biztonságosabb lesz a hordása, főleg gyermekeknek.

Kör alakú bepattintós: Női és férfi fülbevalókon egyaránt használják. A kis szerkezet önmagába záródik, és egy kis kattanó hangot hallat. Meglehetősen elterjedt fajta.

Akasztós (horogzár, kampózár vagy afrikai zár): A lógós fülbevalóknál használatos megoldás. Egyszerűen át kell szúrni a lyukon. Néha kis szilikon fékezőt húznak a hátulsó részére, hogy erősebben tartson. Sportoláshoz, alváshoz ajánlatos kivenni a fülből!

Patentos (hagyományos zárszerkezet): Nagy, lógós fülbevalóknál használják. Főleg Európában elterjedt.

Orosz zár: Ez az egyik legrégibb fajta zárszerkezet. Sok különböző fajta fülbevalónál alkalmazzák, beleértve a nagyon elegáns példányokat is.

  

Nagy csőzáras karika: Ezt az önmagába záródó kapocs fajtát a nagy karika fülbevalókon láthatod.

  

Átfűzős fülbevaló: Ennek a legkevésbé biztonságos a viselése elhagyási szempontból. A fülbevalót csak úgy átdugod a füledben lévő lyukon. Elméletileg a hátulja elég hosszú ahhoz, hogy megtartsa, de sportoláshoz, mozgáshoz nem nagyon ajánlott, mert könnyen kiesik, kijön az éppen levetett pulóvereddel, stb. Húzhatsz rá kis szilikon fékezőt, ami segít a helyén tartani, és nem feltűnő. Inkább elegáns, egyszeri alkalmakra!

 

 

A LEGBIZTONSÁGOSABB FAJTÁK

Aktív életmódhoz, sportoláshoz a legbiztonságosabb fajta fülbevalókapocs a stekkeres vagy bedugós. Ennél a típusnál a kis hátsó biztonsági zár elég erősen tudja tartani a fülbevalót, így bármit csinálunk, nem fog kiesni. Futáshoz, tánchoz, egyéb aktív sportokhoz még jobb lehet a csavaros zár változat.

Az apró kör alakú, bepattintós fajta fülbevalók is biztonságosak sportoláshoz.

Amennyiben nem szúrnak, mindkét fajtát bent hagyhatjuk fürdésnél, alvásnál is.

Ellenben az akasztós és átfűzős fülbevalókat mindig vegyük ki!

  

MIT AJÁNLUNK BABÁKNAK ÉS GYERMEKEKNEK?

Kisbabák és kislányok is hordhatnak biztonságos módon fülbevalót. Csupán arra figyeljünk, hogy a megfelelő fajta kapcsot használjuk. Ebből 4 féle van:

 

Elől kapcsos vagy bébizáras: ez a legbiztonságosabb, akár már a legapróbb babák is hordhatják. Brezúrának is hívják. A fülbevaló úgy van kialakítva, hogy a kis kezek még véletlenül sem tudják kinyitni. 0-10 éves kor között szokták hordani.

 

Stekkeres vagy bedugós: Ezt a fajtát egészen kis babák számára nem ajánljuk, mert a hátul kilógó tű véletlenül hozzányomódhat a baba fejéhez, és megsértheti azt. 2-3 éves kor után általában biztonsággal hordható.

Ha új stekkeres fülbevalót vásárolunk, hordás előtt alaposan ellenőrizzük le, hogy teljesen biztosan zár-e a kis szerkezet. Ha túl laza és könnyen lejön a hátulja, akkor ne adjuk kisgyereknek, mert az apró részeket könnyen lenyelheti.

Később is érdemes időről időre leellenőrizni, hogy még mindig erősen tart-e a fékező, mert idővel ez kilazulhat.

 

Bepattintós vagy francia zár: Ezen a típuson hátul van a zárszerkezet. Akár 0 éves kortól is hordható, mert a babák nem tudják kinyitni. Nincsen rajta semmilyen hegyes vagy szúrós rész, ezért csak arra kell odafigyelni, hogy a berakásnál rendesen bepattintsuk.

 

Kör alakú bepattintós: Ezt a fajtát is lehet már egészen apró kortól használni, ám különösen figyeljünk oda arra, hogy a kis kör alakú fülbevalók zárjai nagyon könnyen meghajlanak. Ez nem azért van, mert selejtes a darab, hanem mert olyan a fajta kialakítása, hogy a pontos ívű kör záracska így viselkedik. Ha ilyen történne, nagyon óvatosan hajlítsuk vissza az eredeti pozícióba, majd ellenőrizzük le, hogy erősen tart-e. Ennek a fülbevalónak az a legnagyobb előnye, hogy nincsen rajta semmilyen kiálló vagy hegyes rész, ezért ha egyszer rendesen beraktuk a baba vagy kislány fülébe, akkor onnantól biztonságosan hordható.

 

Amikor egy kisbaba vagy kislány először kap fülbevalót, érdemes különösen odafigyelni rá az első napokban. Lehetséges, hogy birizgálni, piszkálgatni fogja az új, szokatlan érzés miatt. Elméletileg a föntebb leírt 4 fajta kapocs teljesen biztonságos, de sajnos nem elképzelhetetlen 1-1 gyárilag hibás vagy gyenge példány. Ezért mindig ellenőrizzük le az új fülbevalókat, próbáljuk többször kinyitni és becsukni, mielőtt a baba vagy kislány fülébe beraknánk.

 

Reméljük, rövid cikkünk érdekes és értékes információval szolgált. Amennyiben bármilyen további kérdéseid, észrevételed van, ne habozz, írj nekünk!

Blog

Ballagási ajándék

Ballagási ajándék

Minden gyermek életében eljön az a mérföldkő, amikor lépésről lépésre elindul saját útján, felfedezve az élet végtelen lehetőségeit. 

Karácsonyi meglepetés

Karácsonyi meglepetés

A karácsonyi meglepetés hozzájárul az ünnepi időszak különleges hangulatához és az emberi kapcsolatok erősödéséhez. De nem csak másokkal kell törődnünk, hanem saját magunkkal is. 

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

Karácsonyi ajándék ötlet férfiaknak

A karácsonyi ajándék ötlet kiválasztásakor fontos figyelembe venni az ajándékozott férfi ízlését és preferenciáit. Az ékszer több okból is kiváló választás lehet:

Még több cikkhez Kattints ide
Kérem várjon....
Kérem várjon
Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok
Irány a pénztár Pénztár